Couperose

 

Wat is Couperose?

Couperose houdt in dat er kleine bloedvaatjes dicht onder de huid zichtbaar zijn waardoor er een rode of blauwige vlek verschijnt. De oorzaak van couperose is dat de bloedvaatjes chronisch (dus niet tijdelijk) zijn verwijd. Het komt het meest voor in het gezicht en op de benen. Couperose is een vaak voorkomende maar onschuldige aandoening. Als je familie couperose heeft, is de kans overigens groter dat jij ook couperose krijgt.
Om te checken of je couperose hebt: druk eens een glas tegen je huid. Als de roodheid verdwijnt dan zijn er bloedvaatjes aanwezig. En in dat geval is een couperose behandeling een mogelijkheid. Verdwijnt de roodheid echter niet nadat je een glas tegen je huid hebt gedrukt, dan kan het een andere aandoening zoals bijvoorbeeld een wijnvlek zijn.

Hoe ontstaat Couperose?

De opperhuid van het gezicht zit boordevol zeer kleine bloedvaatjes, die gewoonlijk gesloten zijn. Bij temperatuursverandering, inspanningen en stress kunnen de bloedvaatjes uitzetten, waardoor je gezicht rood wordt. Ben je iemand die gevoelig is voor couperose? Dan zetten de bloedvaatjes (haarvaatjes) soms ook uit onder invloed van bijvoorbeeld warme dranken, pittige kruiden en alcohol. Na een tijdje blijven de haarvaatjes continu uitgezet. Dit verklaart de fijne adertjes en de algemene roodheid in het gezicht. Hoe deze toename van de bloedvaatjes ontstaat, is niet goed bekend. Vaak is het erfelijk bepaald. Ook kan couperose een gevolg zijn van rosacea, een veelvoorkomende ontstekingsreactie van de huid. Maar in veel gevallen ontstaat couperose spontaan.
Hoe kun je voorkomen dat de couperose erger wordt?
Vermijd grote temperatuurschommelingen. Hierdoor lok je couperose uit. Ook sauna en hete baden kunnen couperose uitlokken of verergeren.
Let op je voeding. Sommige voedingsproducten kunnen tot couperose aanzetten. Denk hierbij aan alcohol en specerijen.
Behandel je gezicht met zachte producten. Gebruik geen reinigingsproducten die zeep bevatten. Let er op dat het water waarmee je je gezicht wast niet te warm of te koud is.
Bescherm je huid met een crème tegen wind en kou. Zorg ervoor dat de crème altijd een zonnefilter bevat. Ga je schaatsen of skiën, gebruik dan een zeer crème met een sun block. Gebruik 's zomers altijd een sun block.
Mechanische beschadiging van de huid kan ook couperose veroorzaken of verergeren. Denk bv aan een verwonding of operatie in je gezicht, maar ook heftige cosmetische behandeling. Zelfs agressieve cosmetische producten kunnen couperose uitlokken.
Wees voorzichtig met sporten. Excessieve krachtsinspanning is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.
De zonnebank is uit den boze bij couperose.
 

Wat is Rosacea en wat heeft dit met Couperose te maken?

Als je couperose hebt dan is de kans aanwezig dat je ook last hebt van rosacea. Rosacea is een algemeen voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid in het gelaat, soms vergezeld van puistjes. Bijna 20% van de blanke vrouwen boven de 30 jaar heeft last van rosacea. Dit zijn de kenmerken:

  • Regelmatig optreden van roodheid van het gezicht (met name bij inspanning, drinken van alcohol,etc.)
  • Kleine bloedvaatjes in het gezicht
  • Soms wat bultjes die lijken op puistjes
  • Gevoeligheid voor cosmetica
  • Regelmatig brandend of stekend gevoel van de huid
  • Gevoelige of snel geïrriteerde ogen


Vraag de schoonheidsspecialiste voor meer informatie over deze Couperose-behandelingen.

We hopen u snel te zien bij Schoonheidssalon Puur Tiel.

De schoonheidsspecialiste in Tiel-Passewaaij


 

Openingstijden

maandag 09:00 – 18:00
dinsdag 09:00 – 21:00
woensdag 09:00 – 21:00
donderdag 09:00 – 18:00
vrijdag 09:00 – 18:00 
zaterdag Gesloten 
zondag Gesloten